MISSION: KOSOVO

MISSIONSRAPPORT & NYHETSBREV FRÅN KOSOVO | BLOGG
av Daniel Thorvaldsson 

SENASTE NYHETSBREVET 

FRÅN KOSOVO (OKTOBER 2020)

House of Hope

Kaçanik (Fredag 16/2)

Under denna helgen har jag förmånen att få åka ned till en av Vallhamrakyrkans vän-församlingar BPZ Church i Prishtina, Kosovo. BPZ Church är en församling som vi är med och stödjer som Missions projekt. Det är min allra första vistelse här i Kosovo och jag är oerhört förväntansfull på att både få möta församlingen här nere och få se vad Jesus gör i denna staden och i detta landet! Direkt efter att planet landat bär det iväg till staden Kacanik för att besöka ett ungdoms-center som försmalingen driver, House of Hope. Jag slås av hur otroligt många ungdomar och barn som finns på Kacanik’s gator. De flesta ungdomar flyttar ifrån Kosovo så fort de får chansen och arbetslösheten är ett stort problem för landet.

När vi kommer in i House of Hope så möts vi utav flera ungdomar som alla ser ut att känna sig som hemma. Några står och förbereder fika i köket, andra hälsar glatt i dörren när vi går in och andra sitter ned och håller på att förbereda inför kvällens samling. Det är hela 98% av Kosovos befolkning som säger sig vara muslimer, och för att församlingen ska få vara på tomten som de har måste samlingarna vara ”religions-fria” – därmed försöker teamet i Kacanik använda andra termer och kreativa inslag för att förmedla evangeliet. De gör det på ett fantastiskt sätt! Tänk att ständigt bli tränad i att dela evangliet på ett sätt så ungdomarna ändå förstår budskapet om Jesus men utan att säga Jesu namn. Dagen har verkligen gett många intryck och det är med stor tacksamhet som jag ser fram mot morgondagen!

 

Hjärta för ungdomar

(LÖrdag 17/2)

Dagens utflykt bar iväg till ytterligare en utpost. Denna gång till House of Hope Milchetova. Visionen för House of Hope är att betjäna den lokala bygden genom att finnas tillgänglig som en typ av fritidsgård och även erbjuda barnen lektioner i grundämnen som matematik och engelska. Jag fick en genomgång av Alban, som är en utav ledarna i BPZ Church och som även är ansvarig ledare för House of Hope i Milchetova. Han berättar att de brukar ha mellan 40-70 barn varje Lördag. Alban leder ett ungdomsledar team på 4 pers som hjälper honom varje lördag. De planerar och förbereder samlingarna med både lekar, dans, utmaningar, och bibeltexter. De gör ett fantastiskt jobb! De flesta barnen bor i närheten och lämnas utav deras föräldrar. De är varierade åldrar. Alltifrån 2 åringar upp till 12 åringar. De flesta barnen återkommer varje lördag och kommer dessutom från muslimska familjer. Ändå så tillåter föräldrarna deras barn att vara med på House of Hope. De är väl medvetna att kyrkan arrangerar och leder samlingarna. Alban berättar att de över tid byggt upp ett gott förtroende i byn och att föräldrarna märker att House of Hope är mycket betydelsefulla för deras barn. Alban berättar att de flesta som tar emot Jesus i vuxen ålder eller som tonnåring faktiskt har gått på liknande barn-program som House of Hope – han själv började följa Jesus tack vare att han fick evangeliet presenterat för sig som barn. 

På kvällen har jag förmånen att predika på ungdomsmötet inne i kyrkan i Pristina. Det är en särskild kväll då Kosovo även firar 10 år av självständighet från Serbien. Man känner fest-stämningen påtagligt i rummet. Ungdomarna droppar in allteftersom klockan närmar sig 18.00. Också här har man lyckats bygga relation med de lokala ungdomarna. Hälften av alla som kommer är från muslimsk bakgrund. Jag är imponerad över hur gott rykte man har bland dessa muslimska ungdomar. Man har lyckats skapa en otroligt välkomnade atmosfär som alla stor trivs i. Hjärtat och längtan efter att barn och ungdomar ska få lära känna Jesus, oavsett vem man är, vilken ålder man har eller vilken bakgrund du har har gjort stort intryck på mig under denna dagen! 

 

Mer av guds-rike i vår stad

(SÖndag 18/2)

Idag har jag förmånen att få predika på söndagsgudstjänsten. Kl 10.00 börjar man med att be för gudstjänsten och för alla teamen som är med och betjänar under söndagen. Kort därpå börjar besökare och församlingsmedlemmar att komma in. Jag förvånas över att så många internationella trots allt är närvarande. Jag träffar James från Rwanda. Han arbetar med Unicef här i Kosovo. Jag träffar även John från Australien som numera är bosatt i Kosovo och arbetar som engelska lärare på universitetet i Pristina. Sedan träffar jag en man (som jag inte kommer ihåg namnet på), och som är missionär från Sydkorea. Hittils har jag framförallt träffat kosovo-albaner men blir positivt överkaskad att även få möta personer från andra länder som även dom är aktiva i församlingen. Efter att ha predikat och ätit mat med några från kyrkans bibelskola börjar det bli dags för avfärd hemmåt Sverige igen. Jag är oerhört tacksam över att ha fått göra denna resan. En resa som gett mig nya perspektiv, nya idéer och nya vänner. Jag ser fram mot att komma tillbaka till Kosovo. Trots att jag bara varit nere över en helg så har det varit tillräckligt för att även lägga märke till att församlingen i Pristina och vi i Vallhamrakyrkan i Sävedalen längtar efter samma sak: att få se människor börja följa Jesus och se mer av Guds rike i våra familjer, städer och nationer! 

Hälsning från BPZ Church

X